Κυριακή, Σεπτέμβριος 22, 2019

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ενεργειακή επιθεώρηση για την πιστοποίηση των κτιρίων και η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εφαρμόζεται, μετά την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ και του Προεδρικού Διατάγματος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 6 του ν. 3661/08 (με τις εξαιρέσεις του άρθρου 11) και με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή διαχειριστή. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διάγνωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

  • Εφόσον πρόκειται για κατασκευή νέου κτιρίου ή ριζικά ανακαινιζόμενου ο Ενεργειακός Επιθεωρητής επιθεωρεί το κτίριο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης και κατατάσσει το κτίριο στην ανάλογη ενεργειακή κατηγορία, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη της ενεργειακής κατηγορίας Β.

Εάν το επιθεωρούμενο κτίριο δεν πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις που δίνει ο ΚΕΝΑΚ και δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά της ελάχιστης ενεργειακής κατηγορίας Β, ο Επιθεωρητής εκδίδει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, αλλά δίνει χρόνο συμμόρφωσης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) χρόνο προκειμένου να προβεί ο υπεύθυνος στην υλοποίηση των αναγκαίων επεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης.

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής επανέρχεται για να επιθεωρήσει εκ νέου το κτίριο, μετά το πέρας της προθεσμίας συμμόρφωσης και εκδίδει νέο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Σε περίπτωση κατά την οποία το κτίριο εξακολουθεί να μην πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης του ΚΕΝΑΚ, ακολουθούν σειρά κυρώσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 382 του ΠΔ 580/Δ/1999 (ΦΕΚ Α’ 210) «Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας» περί αυθαιρέτων.

Εφόσον πρόκειται για πώληση / μίσθωση ολόκληρου κτιρίου ή τμήματος αυτού ο Ενεργειακός Επιθεωρητής επιθεωρεί το κτίριο ή τμήμα αυτού προκειμένου να διαγνώσει το βαθμό Ενεργειακής Απόδοσης και να εκδόσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, κατατάσσοντας το κτίριο στην αντίστοιχη ενεργειακή κατηγορία και να υποδείξει αναγκαίες επεμβάσεις κατά προτεραιότητα, οι οποίες θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το κτίριο.

Σε κάθε περίπτωση ο Ενεργειακός Επιθεωρητής υπογράφει και σφραγίζει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και αναγράφει τον αριθμό Μητρώου του. Παραδίδει ένα αντίγραφο του Πιστοποιητικού στον ιδιοκτήτη/διαχειριστή και ένα αντίγραφο – ηλεκτρονικά – στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ενημερώσει το Αρχείο των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων.

Ο τελικός έλεγχος θα γίνεται από το νέο σώμα Επιθεωρητών Ενέργειας με σκοπό την επεξεργασία της βάσης δεδομένων (Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων) ή/και μετά από καταγγελίες ή/και αυτεπάγγελτα.

MAILING LIST

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ECG EGERSIS group
Μελετητική Κατασκευαστική Εμπορική
Ελ. Βενιζέλου 337, Καλλιθέα
Αθήνα Ελλάδα Τ.Κ 17237
Τ: 2107770062 F: 2107770072
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. web: http://www.egersis.gr

Scroll to Top