Πέμπτη, Οκτώβριος 22, 2020

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣEGERSIS1

ρύθμιση αυθαιρέτων

31.05.2013

YΠΕΚΑ 14.01.2012

Έως τις 31 Μαΐου 2013 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των νέων δηλώσεων για την υπαγωγή στο νόμο 4014 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη. Επιπλέον, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής για τη δεύτερη φάση που αφορά τόσο στις παλαιές όσο και στις νέες δηλώσεις.

Η υπογραφή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης συμπίπτει με τη σημερινή υπερψήφιση από τη Βουλή του άρθρου 34 «ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων», που προώθησε το ΥΠΕΚΑ, του σχεδίου νόμου για την κύρωση πράξης νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία παρέχει τόσο τη δυνατότητα διενέργειας δικαιοπραξιών και της έκδοσης διοικητικών αποφάσεων με την καταβολή του 30% του προστίμου, όσο και εκπτώσεις, που είχε καταληκτική ημερομηνία 30/1/2013 και η οποία επίσης μετατέθηκε για τις 31/5/2012.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, υπό επεξεργασία βρίσκεται ήδη ένα σχέδιο νόμου με στόχο μια, όσο το δυνατόν, πιο ολιστική και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων, ενισχύοντας και θωρακίζοντας θεσμικά μία οριστική «κόκκινη γραμμή» στις πολεοδομικές και οικοδομικές αυθαιρεσίες, με την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, την ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε αυθαιρεσίας και εν τέλει τη δικαιότερη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝEGERSIS1

η σημασία ένταξης στην ρύθμιση

ν.4014/11

Αυθαίρετα
Από 21.09.2011 απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τις 21.09.2011 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις.

Με την ένταξη στη ρύθμιση εξασφαλίζεται η δυνατότητα μεταβίβασης και σύστασης εμπράγματου δικαιώματος, ενώ αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνιαη επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.

Η μη ένταξη στο νόμο 4014 σημαίνει ότι η τακτοποίηση στη συνέχεια των αυθαιρεσιών θα γίνει με τις ισχύουσες, διατάξεις περί αυθαιρέτων, για την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την επαναφορά της χρήσης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια.

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ECG EGERSIS group

Το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει (αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους) εγγυάται την ορθή και άμεση διεκπεραίωση των έργων που αναλαμβάνουμε. Η εμπειρία μας σε συνδιασμό με την γνώση μας εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

  • Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό ο οποίος στη συνέχεια πραγματοποιεί αυτοψία, και ύστερα από αποτύπωση καταγράφει τις αυθαιρεσίες του ακινήτου.
  • Υποβάλλεται ηλεκτρονικά η δήλωση αυθαιρέτου, από την οποία προκύπτει το αρχικό ποσό του ειδικού προστίμου.
  • Ο πολίτης καλείται να πληρώσει το παράβολο και το ποσό του ειδικού προστίμου το οποίο μπορεί να υποβληθεί σε δόσεις. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωση του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Στην τελική φάση της διαδικασίας ο μηχανικός υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων στο σύστημα ηλεκτρονικά. Βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.

Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα ¨ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ¨. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση ή πώληση οποιαδήποτε ακινήτου

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ

  • Αρχικό παραβόλο: 500€ - 6.000€. Συμψηφίζεται στη συνέχεια με το ποσό του ειδικού προστίμου
  • Για ακίνητα κατοικίας : είκοσι οχτώ (28) μηνιαίες ή δέκα (10) τριμηνιαίες δόσεις
  • Για ακίνητα άλλης χρήσης : τριάντα τέσσερις (34) μηνιαίες ή δώδεκα (12) τριμηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση που το ποσό του προστίμου μετά την καταβολή του παραβόλου είναι μικρότερο των τετρακοσίων (400) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς έκπτωση.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

MAILING LIST

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ECG EGERSIS group
Μελετητική Κατασκευαστική Εμπορική
Ελ. Βενιζέλου 337, Καλλιθέα
Αθήνα Ελλάδα Τ.Κ 17237
Τ: 2107770062 F: 2107770072
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. web: http://www.egersis.gr

Scroll to Top